Project:Autoroute
Autoroute, voluit Gregorail Autoroute, is een systeem van spoorwegontwikkelbureau Gregorail waarmee spoorwegwissels automatisch omgezet kunnen worden. Op deze manier ontstaan geautomatiseerde vaste rijwegen voor bepaalde routes (lijnen). Autoroute is ontwikkeld om het treinverkeer in Ihlane gestroomlijnder te laten verlopen, met minder tussenkomend personeel vanuit de verkeersleiding. Autoroute wordt in 2022 op de hoofdroutes geïnstalleerd. In het verleden zijn al enkele proefopstellingen gebouwd, maar de nieuwe installaties vanaf najaar 2022 zijn meer gestandaardiseerd.
Deze pagina beschrijft de werking van Autoroute.
Principe
- Een normale cart (wagen) komt aan of wordt geplaatst.
- Op een station (normaliter het beginstation, maar kan ook een tussenstation zijn) kan door middel van een knop (de routetoewijzingsknop of RTK) een command block geactiveerd worden. In dit command block staat een richtingcode opgeslagen die naar de wagen verzonden wordt. De richtingcode wordt verzonden naar alle carts in een radius van enkele blokken rondom een bepaald spoor; dit spoor is het transponderspoor. De wagen die het dichtst bij het transponderspoor staat krijgt de richtingcode toegewezen. In dit geval is de richtingcode S10 Ub voor lijn S10 richting Urbigno.
- Wanneer de wagen aankomt bij een wissel rijdt hij over een richtingdetectorspoor. Hier wordt een signaal doorgegeven aan een command block. Dit command block checkt of voor de gegeven richtingcode het wissel moet worden omgezet. Bij meerdere lijnen of richtingcodes kunnen meerdere command blocks betrokken zijn.
- De wagen rijdt over het automatisch bediend wissel.
- Nadat de wagen het wissel gepasseerd is rijdt de wagen opnieuw over een detectiespoor, het zgn. herstelspoor. Hier wordt het wissel weer teruggezet in de standaardstand.
Aanleg in infrastructuur
Achter de RTK zit een command block, waarmee de richtingcode aan de cart kan worden toegewezen. De code in het command block is hier:
# GRAIL-systeem /gcart set RICHTINGCODE # IF- en IFELSE-systeem /data merge entity @e[type=minecart,limit=1,sort=nearest,x=X,y=Y,z=Z,distance=0..10] {CustomNameVisible:1b,CustomName:'{"text":"RICHTINGCODE"}'}
X, Y en Z zijn de coördinaten van het transponderspoor (meestal ook het remspoor op een station).
Bij het richtingdetectorspoor zit ook een command block. Dit command block bepaalt of het wissel uit de standaardstand moet komen. Een voorbeeld: in de Woestijncorridor, bij de aansluiting op de reguliere spoorweg, is een automatisch wissel geïnstalleerd om D-treinen richting het oosten automatisch de reguliere spoorweg op te sturen, en al het overige verkeer richting de havens van Amsvorde en het Gregorail-complex. De standaardstand is hier rechtdoor (richting de havens), het command block zet de wissel in afbuigende stand (Ockholm/Amsvorde) voor D-treinen in die richtingen. De code voor een dergelijk command block is als volgt:
# GRAIL-systeem /grail switchif RICHTINGCODE VORM COORDINATEN_WISSEL # IF- en IFELSE-systeem /execute if entity @e[type=minecart,limit=1,sort=nearest,distance=0..10,name="RICHTINGCODE",nbt={CustomNameVisible:1b,CustomName:'{"text":"RICHTINGCODE"}'}] run setblock COORDINATEN_WISSEL rail[shape=VORM] replace
Let goed op dat: de juiste richtingcode twee keer is ingevuld, en dat de vorm klopt (je kunt dit checken door met de debug stick op het wissel te klikken en eventueel via het F3-menu). De coördinaten worden ingevuld in formaat x y z (dus met spaties).
Achter het wissel ligt een herstelspoor met command block. Dit command block legt ongeacht wat voor wagen er gepasseerd is het wissel weer in de standaardstand. De code is:
# GRAIL-systeem /grail switch VORM COORDINATEN_WISSEL # IF- en IFELSE-systeem /setblock COORDINATEN_WISSEL rail[shape=VORM] replace
Enkele visuele ontwerpafspraken zijn:
- Transponderspoor: geen vaste ondergrond (dus gewoon andesiet of grind)
- Richtingdetectorspoor: ondergrond van rood beton
- Herstelspoor: ondergrond van rood beton
- Automatisch bediend wissel: ondergrond van crimson hyphae
Gebruiksaanwijzing
Om Autoroute goed te laten functioneren moet een richtingcode worden toegewezen aan een wagen. Hiertoe bestaan drie verschillende soorten installaties:
- RTK (Route Toewijzings Knop), voor wanneer er één enkele richting dient te worden geselecteerd (komt nog maar beperkt voor).
- SmartRTK, voor wanneer meerdere lijnen/richtingen aan één perron vertrekken. De gebruiker kan in een dialoogvenster de juiste richtingcode selecteren, waarna deze aan de wagen wordt toegewezen.
- ART (Automatische Richtingtoewijzing), voor wanneer een perron/spoor voor maar één richting wordt gebruikt. Bij het overrijden van het detectorspoor wordt de richtingcode automatisch aan de wagen toegewezen.
Wanneer op een lijn Autoroute is geïnstalleerd gaat alles automatisch indien een richtingcode is toegewezen. Is er geen knop of ART? Gebruik dan het commando /gcart (zie onder).
Commando /gcart
Het is ook mogelijk om, bijvoorbeeld al rijdend of wanneer er geen RTK, SmartRTK of ART is geïnstalleerd, handmatig een route aan een wagen worden toe te voegen. Dit kan met het commando /gcart set RICHTINGCODE. Als op de betreffende route Autoroute is geïnstalleerd werkt Autoroute verder als normaal.
Richtingcodes
De richtingcode bestaat uit lijnnummer, gevolgd door (met een underscore ertussen) de afkorting van de eindbestemming. Bijvoorbeeld: S10_Ub.
Verwante installaties
Gregorail heeft enkele andere installaties ontwikkeld die delen van het Autoroute-concept gebruiken.
Targetroute
Een verwante installatie waarmee semi-automatisch wissels om kunnen worden gezet is Targetroute. Door vanuit een rijdende wagen een pijl op een langs de baan gesitueerd target te schieten krijgt de wagen een tijdelijke richtingcode, waarmee één of meerdere wissels worden omgezet. Nadat de wagen de wissels heeft gepasseerd worden de wissels teruggebracht in doorgaande positie. Deze installatie wordt vooral toegepast om naar sporen af te buigen die niet bij een normale route horen, bijvoorbeeld een emplacement. Door deze installatie toe te passen hoeft er niet gestopt te worden om een wissel om te zetten.
(toevoegen: galerij borden Targetroute)
ADIDAS
ADIDAS (Automatische Doorrij-Installatie D-treinen en Andere Sneltreinen) is te vergelijken met Autoroute, maar er worden geen wissels mee bediend maar stroomsporen. Deze sporen worden geïnstalleerd op stations/haltes waar enkel S-treinen stoppen. Voor D-treinen wordt het automatische remspoor omgeschakeld tot een stroomspoor, waardoor een trein zonder te stoppen het station voorbij kan rijden.
Overzicht van lijnen
Autoroute is momenteel geïnstalleerd op de volgende lijnen:
Daarnaast loopt er een project om op elk perronspoor een RTK, SmartRTK of ART te installeren.