Lijst van spoorwegjargon

Uit Arlopedia
Versie door Advoadne (overleg | bijdragen) op 23 okt 2024 om 14:13 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'Dit is een '''lijst van spoorwergjargon''', dat wil zeggen woorden die worden gebruikt binnen de spoorwegen. Het overzicht bevat alleen termen die typisch zijn voor...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Dit is een lijst van spoorwergjargon, dat wil zeggen woorden die worden gebruikt binnen de spoorwegen. Het overzicht bevat alleen termen die typisch zijn voor de spoorwegen, en product- en merknamen indien deze in Ihlane voorkomen.

Spoorwegjargon

ADIDAS
Automatische Doorrij-Installatie D-treinen en Andere Sneltreinen; een aan Autoroute verwant systeem waarmee een remspoor aan de hand van de richtingcode van een wagen geautomatiseerd aangezet wordt. Hierdoor stopt de wagen niet op het station; dit is dus vooral van toepassing voor D-treinen die stations overslaan.
ADIDAS-E
ADIDAS-Enkelspoor; een ADIDAS-systeem dat geschikt is voor enkelspoor, dat wil zeggen vanuit beide rijrichtingen gebruikt kan worden.
ART
Automatische RichtingToewijzing; een detectiespoor dat automatisch bij het passeren een richtingcode toewijst aan een wagen.
Autoroute
Een systeem van spoorwegontwikkelbureau Gregorail waarmee spoorwegwissels automatisch omgezet kunnen worden op basis van richtingcodes die aan wagens gekoppeld zijn.
Autoroute-wissel
Een wissel van het Autoroute-systeem, met standaard een crimson hyphae ondergrond. Er bestaan verschillende types Autoroute-wissels.
Geel wissel
Een geautomatiseerd wissel dat niet op basis van richtingcode, maar op basis van conventionele redstone omgezet wordt. De naam komt van het gele blok dat standaard onder het wissel zit.
GRAIL
De nieuwste generatie systemen die met simpelere code richtingscodes kan toewijzen aan wagens (richtingtoewijzing), wissels om kan zetten (autoroute) en remsporen kan bedienen (ADIDAS). Bij complexe wissels gebruikt dit type nog wel een IFELSE-schakeling.
GRAIL2
Een nieuwere standaard voor GRAIL die achterwaarts compatibel is met GRAIL, vwaarbij geen IFELSE-schakelingen meer nodig zijn per wissel. Dit is tegenwoordig de standaardvariant.
Installatie-id
De unieke identificatiecode van een spoors object, bijvoorbeeld wNdra1 voor wissel 1 bij Nedelrand Aansluiting.
RAS
Richting Aanduidend Sein; geeft bij een wissel een brandende lamp wanneer het wissel in de op het bord gespecificeerde afbuigende stand staat. Deze seinen kunnen gekoppeld worden aan een Autoroute-installatie.
Remspoor
Een stuk spoor bestaande uit stroomrails in de uit-stand die een wagen tot stilstand brengen; deze worden bij stations geplaatst.
Richtingcode
Code bestaand uit een lijnnummer en een bestemmingsafkorting, die kan worden toegewezen aan een wagen (bijvoorbeeld S10_Ub voor lijn S10 naar Urbigno).
Richtingdetectorspoor
Spoor met detector, die gekoppeld is aan de command blocks die de richtingcode van een wagen controleren. Dit spoor heeft standaard een rode ondergrond.
Richtingtoewijzing
Het toewijzen van een richtingscode aan een wagen. Dit gebeurt door middel van een RTK of ART.
RTK
RichtingToewijzingsKnop; een knop langs de baan, meestal op stations, waarmee een enkele richtingcode aan een wagen kan worden toegewezen.
SmartRTK
Een RTK die verschillende richtingcodes kan toewijzen aan een wagen op basis van de invoer van de reiziger.
Systeem
Eén of meerdere door redstone of command blocks gekoppelde objecten, bijvoorbeeld binnen een wisselcomplex, of wanneer een sein aan een wissel gekoppeld is.
Targetroute
Een systeem van spoorwegontwikkelbureau Gregorail waarmee al rijdend losse wissels kunnen worden omgezet door op een aangegeven target naast de baan te schieten.
Tunnelwet
Wet waaronder overkappingen van 100 meter of langer onder vallen.
Tweeledig wissel
Wisselinstallatie waarbij twee (of meer) wissels door één detectorspoor worden aangestuurd.
Wisselinstallatie
Een wissel en de bijbehorende onderdelen zoals redstone en command blocks.


Verouderd spoorwegjargon

Herstelspoor
Een detectiespoor na het wissel, in de afbuigende richting, waarmee het wissel weer in de doorgaande richting wordt gezet ongeacht de richtingcode. Wordt enkel toegepast bij Autoroute type IF.
IF
Voluit Autoroute type IF; een type Autoroute-schakeling waarbij voor elke doorkomende richting een command block is geïnstalleerd met instructie voor de stand van het wissel. Dit type wordt nog zelden toegepast, omdat het minder compact is dan IFELSE en omdat het voor wagens zonder richtingcode niets uitvoert.
IFELSE
Voluit Autoroute type IFELSE; een type Autoroute-schakeling waarbij bij passeren van het richtingdetectiespoor eerst het wissel op de doorgaande richting wordt ingesteld, en daarna pas wordt gekeken of het wissel in afbuigende stand moet worden gezet aan de hand van de richtingcode. Hierdoor hoeven enkel command blocks geplaatst te worden voor de afbuigende richting, voor de doorgaande richting volstaat één command block. Dit heeft de voorkeur boven type IF, alhoewel het nieuwe type GRAIL nog eenvoudiger is bij de implementatie.
Richtingtransponder
Het command block dat gekoppeld is aan een RTK, waarmee een richtingcode aan een wagen wordt toegewezen.
Transponderspoor
Het stuk spoor binnen het bereik van een richtingtransponder, meestal het remspoor op een station.